Hírek

Közélet

Pályázati projektnyitó az Egészségügyi Centrumban

    Újabb fejlesztési projekt indult az Egészségügyi Centrumban. Az intézmény egy 300 millió Ft-os Somogy vármegyei pályázatot nyert, melyből megújulhat a számítógéppark, kisebb eszközök kerülnek beszerzésre, napelemrendszer kerül kialakításra, illetve új épületszárnyak épülnek. A már futó projekt nyitórendezvényére pénteken került sor.

    Zajlanak a Mesevár Óvoda felújítási munkálatai

      Somogy vármegyei pályázati forrásból 200 millió Ft-ot nyert Csurgó a Mesevár Óvoda teljes, komplex felújítására. Ez hivatalosan most került bejelentésre egy sajtótájékoztató keretében. Ebből az összegből elsősorban az energiafogyasztás fog csökkenni jelentős mértékben az új nyílászáróknak és szigeteléseknek köszönhetően. A munkálatok már javában zajlanak, július 31-ig kell végeznie a kivitelezőnek. Szeptemberben ugyanis már itt kezdik az új tanévet a gyermekek.

      Díjazták a „Helyi érték” fotópályázat legjobbjait

        „Helyi érték” címmel írt ki fotópályázatot a Csurgó Város Fejlődéséért Egyesület. Célja, hogy az itt élő, fényképészet iránt érdeklődők minél művészibb módon örökítsék meg az általuk vélt csurgói értékeket. A felhívásra sok kép érkezett, melyből a 25 legjobb került kiállításra a Sótonyi László Sportcsarnokban. Ennek a megnyitóján adták át a legsikeresebbnek járó díjakat.

        Szemétszedési akcióra várják a lakosságot

          Az önkormányzat csatlakozott az országos „TeSzedd – Önkéntesen a tiszta Magyarországért 2024” elnevezésű programhoz, melynek keretében április 22-ére, hétfőre szemétszedési akciót hirdet, kilenc helyszínről indulva. Erre várják a szervezők a lakosság segítségét, aktivitását, melyre kérik az előzetes regisztrációt is, mert ennek függvényében tudnak megfelelő számú zsákot és kesztyűt biztosítani. Ezzel párhuzamosan március közepétől elindult a zöldhulladékok háznál történő gyűjtése is a szolgáltató által.

          Faültetés a Somogy vármegyei KDNP kezdeményezésére

            Hét őshonos gyümölcsfa került elültetésre a város főterén, a szökőkút melletti területen. Mindez a Somogy vármegyei KDNP szervezésében, a kormány fatelepítési programjához csatlakozva, de saját programként. Szászfalvi László, térségünk országgyűlési képviselő kiemelte, ez nem csak a természet megóvását jelenti, hanem ezen túlmenően a közösségépítést egyaránt szimbolizálja. Emellett egy szoborkompozíció is átadásra került ugyanitt.

            Fejlesztésekkel kapcsolatos kérdések a testületi ülésen

              A március végi testületi ülés utolsó napirendi pontjának tárgyalásánál több kérdés is felvetődött, melyek a város fejlesztéseit, beruházásait érintették. A Mesevár Óvoda munkálatainak a megkezdése, a felújított közösségi ház átadása, a csapadékvíz-elvezető rendszer hiányossága, az új műszaki ellenőr a szálloda építésénél, illetve az uszoda teljes megnyitása. Mindezekre Füstös János polgármester adott választ.

              Közel négyszázan vettek részt a városi szemétszedésen

                Közel négyszáz embert mozgatott meg a város szemétszedési felhívása, melyre április 22-én, hétfőn a kora délutáni órákban került sor. A Sportcsarnok Kft., illetve a közösségi ház dolgozóinak a szervezésében megvalósult esemény hét helyszínről indult Felső-Csurgótól Alsokig. Márton-Szűcs Brigitta intézményvezető a résztvevők felé intézett köszönetnyilvánítás mellett elmondta, több alkalommal is meg szeretnék szervezni a jövőben a természetvédelem ás a minél tisztább lakókörnyezetünk érdekében.

                Fejlesztési zárórendezvény a Metallux Zrt-nél

                  Uniós és hazai közös pályázati forrásnak köszönhetően, újabb beruházások valósulhattak meg a Metallux Zrt. életében. Új gépek kerültek beszerzésre, valamint infrastrukturális fejlesztés történt. Utóbbi keretében üzemegységeket szigeteltek le, kapukat cseréltek le, új, modern öltözőket alakítottak ki, illetve részben fedett parkolókat építettek. A program zárórendezvényére április 10-én került sor.

                  Különleges irodalmi beszélgetés a Költészet Napján

                    Április 11-e a Magyar Költészet Napja. Ebből az alkalomból három vendégnek köszönhetően különleges beszélgetésre került sor a Sótonyi László Sportcsarnokban a közösségi ház dolgozóinak szervezésében. Tallér Edina író irodalmat érintő kérdéseire igyekezett legjobb tudása szerint válaszolni Szöllősi Mátyás költő, fotóriporter és Kovács Áron színész, énekes, akit az országos televíziókból jól ismerhetünk műsorvezetőként. A rendezvényen saját versek és megzenésített József Attila költemények is elhangzottak.

                    Április 19-től várja az úszni vágyókat is a Városi Uszoda

                      Április 19-től teljes szolgáltatással várja a vendégeket a Városi Uszoda, vagyis megnyitja a nagymedencéjét is az úszni vágyók számára. De egyelőre a létesítmény pénteken, szombaton és vasárnap lesz nyitva. Várhatóan augusztusban részlegesen ismét bezár a szállodával való építési összekötés miatt, de ez nagy valószínűséggel csak a gyógyvizes medencéket érinti, a többit nem. A tárgyalások ez ügyben még folynak.

                      Megtartotta metszési bemutatóját a Hegyigazdák Egyesülete

                        Megtartotta a Hegyigazdák Egyesülete a szokásos növényvédelmi előadását és metszési bemutatóját. Helyszíne, a tavalyihoz hasonlóan, a civil szervezet elnökének tulajdonában lévő Élmény Vendégháznál volt.

                        Összefognak a vármegye kulturális szakemberei

                          Somogy vármegye kulturális szakemberei találkoztak Csurgón. „Somogy kincse szakmai nap” elnevezéssel szakmai napokat szervez minden járásban a vármegyei nemzeti művelődési intézet azzal a céllal, hogy az itt élőknek minél nívósabb programokban legyen részük, a programszervezők összefogásával, tapasztalataik megosztásával. Ezek a műhelyfoglalkozások folyamatosan kerülnek megtartásra. Ennek volt az első alkalma városunkban.